Bekende inbraakmethodes:
Kerntrekmethode
Een inbreker draait bij deze methode een geharde stalen schroef in de cilinder, waarna deze met een
zogenaamde kerntrekker zoals een klauwhamer uit het beslag getrokken wordt. Breng om dit te
voorkomen, een cilinder aan voorzien van kerntrekbeveiliging en uitgevoerd met een hardstalen brug of gebruik veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.
Openbreken van deur of raam
Dit wordt gedaan met een breekijzer of schroevendraaier. Voorkom dit door het plaatsen van goed hangen sluitwerk in stevige kozijnen. Plaats bij bovenluiken, lichtkoepels en WC ramen barrière-stang(en).
Beveiligingstips:
Beveiliging ramen
U kunt uw ramen op allerlei manieren (laten) beveiligen. Hieronder staat een kort overzicht van het diverse hang- en sluitwerk voor ramen. In de PKVW Beveiligingsrichtlijn staat beschreven hoe u de verschillende type ramen volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kunt beveiligen.
Veiligheidssloten
Goedgekeurde sloten, raamboompjes en opleggrendels zijn te herkennen aan het SKG-logo met een aanduiding van het aantal sterren. Hoe meer sterren, hoe beter de bescherming tegen inbraak is. Voor de toepassing van de juiste kwaliteit sloten of een combinatie van sloten, raamboompjes of opleggrendels wordt verwezen naar de Beveiligingsrichtlijn. Over het algemeen is het sluitwerk van een raam alleen vanaf de binnenzijde te bedienen.
Opleggrendels
Dit zijn grendels die bevestigd worden op het raam, waarbij de sluitkast veelal op de raamstijl wordt bevestigd.
Raamboompjes
Een beweegbare en af te grendelen handgreep waarmee een raam geopend en gesloten kan worden.
Meerpuntssloten
Dit zijn sloten die op meerdere punten een raam afsluiten. Het voordeel van een meerpuntsslot is dat het raam vanuit één bedieningspunt wordt afgesloten. Bij nieuwe ramen wordt al vaak een meerpuntsslot geplaatst.
Bijzetslot
Dit zijn sloten die op of in het raam worden geplaatst, vaak op het moment dat het bestaande hoofdslot niet voldoet aan de gewenste kwaliteit van inbraakwerendheid.
Combi-uitzetter
Een afsluitbare raamuitzetter voor naar buitendraaiende klep- of uitzetramen.
Veiligheidsscharnier en dievenklauwen
Voor naar buitendraaiende ramen is het noodzakelijk dat de scharnierzijde van het raam ook beveiligd is. Dit kan door ten minste twee dievenklauwen te plaatsen. Dit zijn stalen stiften. Als het raam dicht is, vallen de stiften in metalen hulzen die in het kozijn zijn geplaatst. Veiligheidsscharnieren zijn voorzien van een geïntegreerde dievenklauw.
Overige mogelijkheden
Barrière stang
Een barrièrestang voorkomt dat de inbrekers via kleine ramen, bijvoorbeeld een bovenlicht, naar binnen sluipen. De tussenruimte tussen de stang en het kozijn mag niet groter zijn dan vijftien cm.
Barrièrevoorziening
Dit is een combinatie van horizontale en verticale stangen waarbij wordt voorkomen dat een inbreker binnenkomt door het glas te breken.
Inbraakwerend glas
Inbraakwerend glas is gelaagd glas, dat bestaat uit twee platen glas met daartussen één of meerdere folies (PVB). Bij het stukslaan van het glas blijft het glas aan de folie(s) zitten. De minimale kwaliteit van glas binnen het PKVW is P4A.
Glaslatten
Wanneer de glaslatten aan de buitenzijde van het raam zijn bevestigd, moeten deze glaslatten geschroefd of gekit worden (zie de Beveiligingsrichtlijn). Dit is nodig wanneer de oppervlakte van het glas niet groter is dan 1,2 m2.
Kozijn Op Slot
Kozijn Op Slot bevat twee roestvrijstalen beugels. Deze bemoeilijken het om via een naar buiten kiepend raam te kunnen binnendringen. De beugels worden zo gemonteerd dat ze van binnenuit eenvoudig te verwijderen zijn indien men het raam wil openen. Kozijn Op Slot is geen vervanger van afsluitbare sloten en grendels voorzien van SKG*® zonder beperking.
Beveiliging buitendeuren
Uw kunt uw buitendeuren op allerlei manieren (laten) beveiligen. Hieronder staat een kort overzicht . In de PKVW Beveiligingsrichtlijn staat beschreven hoe u de verschillende type deuren volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kunt beveiligen. Uitgangspunt daarbij is dat iedere bereikbare buitendeur tijdens de donkere uren verlicht kan worden.
Hang- en sluitwerk
Veiligheidssloten
Goedgekeurde sloten zijn te herkennen aan het SKG-logo met een aanduiding van het aantal sterren. Hoe meer sterren, hoe beter de bescherming tegen inbraak is. Voor de toepassing van de juiste kwaliteit sloten of een combinatie van sloten wordt verwezen naar de PKVW Beveiligingsrichtlijn.
Oplegslot
Dit zijn sloten die bevestigd worden op de deur, waarbij de sluitkast veelal op de deurstijl wordt bevestigd. Vaak dient bij deze sloten ook veiligheidsbeslag bevestigd te worden.
Insteeksloten
Dit zijn sloten die in de deur worden bevestigd. De sluitkom van deze sloten worden in de deurstijl bevestigd. Bij deze sloten horen cilinders en veiligheidsbeslag om de cilinder te beschermen.
Veiligheidsbeslag
Ook het beslag van de sloten dient SKG-gecertificeerd te zijn. De minimale benodigde kwaliteit van het beslag is voorzien van SKG**® . Het veiligheidsbeslag wordt op de binnenzijde van de deur geschroefd. Een inbreker kan het veiligheidsbeslag er dus niet vanaf de buitenzijde van de deur afschroeven.
Veiligheidsbeslag kan bijna niet geforceerd worden en beschermt de cilinder tegen afbreken met een Bahco of tang (Bulgaarse methode). Om afbreken te voorkomen, mag een cilinder niet meer dan 3 mm uitsteken. Er is ook veiligheidsbeslag dat de cilinder beschermt tegen kerntrekken. Bij kerntrekken wordt de kern van de cilinder eruit getrokken en komt de bediening van het slot vrij te liggen. Lees meer over kerntrekken in dit artikel van KlusVisie, juni 2013
Cilinders voor een cilinderslot
De meest voorkomende cilinders noemt men europrofielcilinders (voor insteeksloten). Er zijn ook cilinders die beschermd zijn tegen boren en/of kerntrekken.
Veiligheidsscharnier en dievenklauwen
Voor naar buitendraaiende deuren is het noodzakelijk dat de scharnierzijde van de deur ook beveiligd is. Dit kan door ten minste drie dievenklauwen te plaatsen. Dit zijn stalen stiften.
Als de deur dicht is vallen de stiften in metalen hulzen die in het kozijn zijn geplaatst. Veiligheidsscharnieren zijn voorzien van een geïntegreerde dievenklauw.
Anti-inbraakstrip
Hiermee wordt voorkomen dat een inbreker een schroevendraaier in de naad tussen de deur en het kozijn (sluitnaad) kan plaatsen en de deur kan verbreken.
Kierstandhouder
Een beugel met een hendel of ketting, die ervoor zorgt dat de deur slechts op een kier kan worden geopend. Sinds kort zijn er SKG-gecertificeerde kierstandhouders verkrijgbaar. De kierstandhouder voorkomt dat ongewenst bezoek binnendringt. In het kader van voorkomen van overvallen wordt een kierstandhouder aanbevolen in het PKVW Bestaande Bouw. Het is niet de bedoeling dat een kierstandhouder als extra slot wordt gebruikt. In nieuwbouwwoningen is de kierstandhouder voor het PKVW verplicht.
Bijzetslot
Dit zijn sloten die op of in de deur worden geplaatst, veelal op het moment dat het bestaande hoofdslot niet voldoet aan de gewenste kwaliteit van inbraakwerendheid.
Meerpuntssloten
Dit zijn sloten die op meerdere punten een deur afsluiten. Het voordeel van een meerpuntsslot is dat de deur vanuit één bedieningspunt wordt afgesloten. Bij nieuwe deuren worden vaak meerpuntssloten gebruikt.
Nog veiliger
Brievenbusbeveiliger
Wanneer er in of naast de deur een brievenbusopening aanwezig is, kan een niet afgesloten deur eenvoudig geopend worden door te ‘hengelen’. Hengelen is het via de brievenbusopening manipuleren van het slot of de deurkruk, bijvoorbeeld met een metalen kleerhanger, waardoor de deur geopend kan worden. Een brievenbusbeveiliger maakt dit onmogelijk.
Bevestiging glaslatten
Wanneer de glaslatten aan de buitenzijde van de deur zijn bevestigd moeten deze geschroefd of gekit worden. (zie Beveiligingsrichtlijn). Dit moet gebeuren wanneer de oppervlakte van het glas niet groter is dan 1,2 m2. Binnen het PKVW is het een eis dat de bewoner – voordat hij de deur opent – kan zien wie er voor de deur staat. Dit kan door glas in of naast de deur. Er zijn ook nog andere mogelijkheden (zie hieronder).
Deurspion
In feite is een deurspion een lens in de deur, waarmee u kunt zien wie er voor de deur staat.
Deurcamera
Een deurcamera is eigenlijk ook een deurspion. Alleen heeft deze deurspion aan de binnenzijde van de deur een klein scherm. Dit is gebruiksvriendelijker dan een gewone deurspion.
Bron: politie keurmerk veiligwonen www.politiekeurmerk.nl